Národní nápoje z dovolené – skvosty, které musíte ochutnat!
Každá země má svou specifickou kulturu, architekturu i přírodu a láká na ně turisty. Někteří cestovatelé se však namísto památek těší zejména na gurmánské zážitky, které na ně v dané destinaci čekají. Takzvané gastrocestování se těší čím dál větší oblibě a jeho cíl je jediný – ochutnat vše, co ochutnat lze.
Součástí cestování za jídlem je i degustace nejrůznějšího alkoholu. Velmi často si lidé z dovolených tyto tradiční nápoje odváží domů. Výhodou také je, že mnoho z nich se dováží i do České republiky, tudíž je mohou ochutnat i ti, kteří neradi cestují.
Silný řecký zážitek
Metaxa – kdo ji nepil, jako by nežil. Jedná se jedinečný nápoj s dlouhou historií, která se datuje až do roku 1888. Tato pálenka je směsí brandy, archivního vína a tajnou směsí řeckých bylinek. Metaxa zraje několik let – od tří do dvanácti. Hvězdičky na láhvi potom délku zrání prozrazují. Tento lahodný likér se pije čistý, s ledem nebo se z něj mohou dělat nejrůznější koktejly.
Dalším typickým řeckým nápojem je Ouzo. Tento likér se skládá z destilátu a aromatických bylin, mezi kterými dominuje anýz. Podává se smíchaný s citronem, vodou a sirupem. Gurmánský požitek zaručen.
Chuť slunečné Francie
Co se týče alkoholu, Francie je samozřejmě nejvíce proslavená výborným vínem. Červené víno, bílé víno i růžové víno zde můžete degustovat na každém rohu. Málokdo však ví, že se zde zrodila i výborná pálenka z jablek – Calvados. Ta vzniká destilováním zkvašeného jablečného moštu a zraje v dubových sudech více jak dva roky.
Dalším typickým nápojem je Pastis. Začal se vyrábět v roce 1932 a měl nahradit absint. Pije se smíchaný s vodou a příjemně chutná po bylinkách, zejména po anýzu.
Italské překvapení
Netradiční gurmánský zážitek je italský anýzový likér Sambuca. Obsahuje však navíc i černý bez, který mu dodává tu správnou chuť. Je velmi sladký a pije se s kávovými zrny.
Druhou klasikou je Amaretto. Jedná se o ovocný likér s hořkosladkou příchutí a výrazným mandlovým aroma. Má bohatou tradici, která se datuje až do roku 1525. Podává se ke kávě či jako přísada do Tiramisu.
Tak jakou destinaci si vaše chuťové buňky vyberou pro další cesty?