Oslaďte si život bez výčitek
Také rádi sladíte? Nemůžete se vzdát sladké chuti nápoje, i když víte, že byste s cukrem měli přibrzdit? Právě pro vás je tu řešení v podobě Stévie (Stevia rebaudiana, Bertoni).
Rostlina pochází z Jižní Ameriky a jedná se vytrvalou bylinu, obsahující sladidlo necukerné povahy (stevoisid) 200 až 300x sladší než cukr. Je vhodná pro diabetiky a díky své nulové kalorické hodnotě i pro redukční diety. Lze ji používat v čerstvém i v sušeném stavu.
Kromě slazení má i další blahodárné účinky. Dokáže velmi účině nižit bakterie v ústech, je skvělá na afty a záněty v dutině ústní, zabraňuje tvorbě zubního kazu. Proto najdeme Stévii i v zubních pastách a ústních vodách. Dále se tato rostlina hojně používá i v kosmetice, např. ve formě pleťové vody.
Obsahuje také řadu vitamínů, vlákninu, cenné éterické oleje, železo nebo hořčík.
Zajímavostí také je, že Stévie podstatně snižuje chuť na sladké, hlavně v době, kdy se nám chce nejvíc mlsat – večer a v noci.
Stévii můžeme zakoupit v sušeném stavu, používáme ji v sítku – čím déle ji luhujeme, tím je nápoj sladší. Nebo si ji také můžeme vypěstovat doma. Lze ji pěstovat v květináčích i na záhoně. Není náročná, stačí jí dostatek vody a slunné stanoviště. Nadzemní část rostliny na zimu usychá (při slabším mrazu odumírá) a přezimuje v kořenech. Kořenové baly na zimu umístíme např. do sklepa, kde je teplota kolem 0 – 10 stupňů. Při pěstování doma je lepší uschlé nadzemní části odstřihnout až na jaře – rostlina tak lépe a vydatněji obrazí.