Tři produkty, které se doporučují jíst každý den
Tři produkty, které se doporučují jíst každý den
Američtí lékaři vybrali 3 produkty, které prodlužují životnost minimálně o 10 let. Podle odborníků, v našem každodenním jídelníčku by se měla objevovat mrkev, jablka a vlašské ořechy, které utiší hlad, dodají tělu potřebné vitamíny a antioxidanty.
Užitečné vlastnosti mrkve
Mrkev obsahuje vitamíny, PP, C, E, K, karoten – látka, která se přemění v lidském těle na vitamin A. Mrkev obsahuje 1,3% bílkovin, 7% sacharidů. Minerální látky potřebné pro lidský organismus: draslík, železo, fosfor, hořčík, kobalt, měď, jód, zinek, chrom, nikl, fluoru. Navíc mrkev obsahuje esenciální oleje, které určují jeho zvláštní vůni. Také léčivé vlastnosti mrkve jsou spojeny s posilováním sítnice. Lidé, kteří trpí krátkozrakostí, či je trápí zánět spojivek, blefaritida, šeroslepost by měli mrkev v každém případě zařadit do svého jídelníčku.
Užitečné vlastnosti jablek
Jablka obsahují přírodní chemické látky se silnými antioxidačními vlastnostmi, pomáhají předcházet některým druhům rakoviny a kardiovaskulárním onemocněním. Jablka obsahují vitamín C, B1, B2, P, E, karoten. Jablka jsou bohaté na vitamíny C – Vitamin F 8-22,4 – 60-400, vitamin B1 – 0,8-2,3, vitamin B2 – 0,05, vitamin B6 0,08 karoten 0, 02-0,03. Dále jsou zdrojem draslíku, fosforu, hořčíku, sodíku, síry, hliník, bor, vanad, železo, jód, měď, molybden, nikl, chrom, fluor, a zinku.
Užitečné vlastnosti vlašských ořechů
V listech a oplodí vlašského ořechu se nalézá mnoho užitečných látek pro lidské tělo: třísloviny, vitaminy C a E, karoten a alkaloidy. Jádra vlašských ořechů jsou bohaté na mastné oleje, bílkoviny a volné aminokyseliny. Také v jádře jsou vitamíny E, K, P a S. Vlašské ořechy stabilizují krevní tlak a vytvářejí rovnováhu mezi různou hustotou cholesterolu v těle. Už v dávných dobách se ořechy používaly v lidovém léčitelství. Nyní se z vlašských ořechů vyrábějí léky, které mají antibakteriální, adstringentní, tonikum a anthelmintické aktivity. Ořechové listy mají antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kromě toho, ořechové listy hojí rány.
A co je nejdůležitější, jablka, mrkve a vlašské ořechy jsou k dispozici v každém ročním období. Podle lékařů, hmatatelný pozitivní efekt přináší konzumace všech 3 produktů společně. Například ve formě salátů nebo krémů.