Proč jíst vajíčka
Proč jíst vajíčka
V poslední době se v jedné z amerických univerzit provedl zajímavý experiment. Jedna skupina dívek jedla k snídani dvě vařená vejce s šálkem kávy, a druhá skupina se stejnou kávou ovesné vločky s ovocem, stejný obsah kalorií. Výsledky experimentu po 2 měsících byly překvapivé. Dívky z první skupiny, které daly přednost k snídani vajíčkům, hubnuly rychleji než ty, které jedly snídaňové cereálie s ovocem. Také výzkumníci upozornili na skutečnost, že první skupina se cítila více aktivní a energická.
Faktem je, že vajíčko je speciální produkt, který dává osobě jedinečnou sadu látek potřebných pro organismus, a těch sto kalorií, které představuje jedno vejce, jsou koncentrované hlavně ve žloutku. Stravitelnost výrobku závisí na době tepelného zpracování. Mimochodem, vejce naměkko strávíte za pár hodin, a natvrdo za hodinu déle. Alternativou k vařeným vejcím mohou být míchaná vajíčka nebo omeleta se zeleninou.
S nebo bez žloutku?
Letitá debata o tom, zda je vaječný žloutek špatný, již není relevantní. Kdokoli, ať už je to sportovec, nebo alespoň někdo trochu obeznámen s problematikou potravin, bude říkat něco z následujících možností:
- Jezte celá vejce.
- Vždy oddělte žloutky a jezte odděleně s bílkem.
- Jezte jen nebo dva žloutky a zbytek zlikvidovat.
- Jezte jen bílek.
Takže kdo má pravdu?
Liz Wolfe, odborník v oblasti výživy, věří, že vaječné žloutky nemusí vést ke zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho, podle jeho názoru, odmítnutí žloutků může dokonce poškodit vaše zdraví. V roce 2010, The American Journal of Clinical Nutrition zveřejnil údaje shromážděné na základě 21 studií. Nasycené tuky nejsou spojeny se zvýšeným rizikem ischemické choroby srdeční, mrtvice, a ischemických kardiovaskulárních onemocnění.
Pravda o vajíčku
Odmítnutím žloutků se ve skutečnosti zbavujeme extrémně významné části využitelného produktu, který je tak snadno připravitelný. Vaječný žloutek je vynikajícím zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro zdravou kůži, jakož i vitaminy B obsažené ve žloutku cholin podporuje správnou mozku a svalů. Nedostatek cholinu vede k problémům v průběhu těhotenství. Nasycené tuky také hrají důležitou roli v řádném fungování těla, a jejich nedostatek může vést ke snížení hladiny testosteronu u mužů.